DÜŞ'le ilk buluşma

DÜŞ'le ilk buluşma

5 Temmuz 2010 Pazartesi

Çocuklar için yaz kitapları

Yaz geldi nihayet. Her ne kadar bu sene kendini çok özleterek, her "artık geldi herhalde" dediğimizde nazlı gelin edasıyla kaçarak bizi kendisine hasret bıraksa da, nihayet geldi sonunda! Yazla beraber, okuldan sıkılan minikler kendilerini denize, havuza, içinde okul geçmeyen her mekana atmaya, keyif yapmaya başladılar. Önlerinde ki bu 3 ayı geçirmek için çok keyifle okuyabilecekleri kitapları sizin için seçtik. Okuduktan sonra fikirlerinizi bizimle de paylaşırsanız seviniriz:

0-2 yaş grubu:
Bu grup için çok çeşitli kitap mevcut, ama bu sıcak günler için en güzelleri herhalde su kitapları. 

Net Yayıncılık'ın küçük kitaplar serisinden "DENİZ" sıcak yaz günlerinde miniklerimizi denizle tanıştırmak için ideal. Boyutu dolayısıyla cebinize bile sığabilecek bu kitabı plaja yanınızda götürüp, içindeki renkli resimleri öğretebilirsiniz.

Yine Net Yayıncılık'tan çıkan minik kulaklı kitaplar serisinden "PARK" da küçük yaş grubunun ilgisini çekebilecek nitelikte. İçinde ki hayvancıkları da parkta beraber arayıp, bulduklarınızı resimlerle eşleştirerek, keyifli bir park günü geçirebilirsiniz.

Mandolin Yayınları'nın birden fazla kitabını çevirdiği Dr. Miriam Stoppard'ın kitaplarından "BEBEK OYUNLARI" içindeki parmak kuklasıyla çocuğunuzla beraber çok eğlenceli geçirilebilecek saatlerin müjdecisi. İçerisinde ebeveynler için bir de "kullanma kılavuzu" niteliğinde ki bilgileriyle hem çocuk, hem de yanında ki yetişkin için öğretici bir kitap.

3-4 yaş grubu:
Bu yaş grubu, çocukların artık resimli, kısa, akıcı, eğlenceli, anafikri olan kitapları okumaya başladığı yaş olduğundan, sizin de keyif alarak okuyabileceğiniz çok çeşitli kitaplar bulanabilir. Aşağıda kitaplar bunlara sadece birkaç örnek.

Kırçiçeği Yayınları'ndan çıkan "ELMER" serisi, şimdiden en iyiler arasında yerini almış durumda. Renkli fil Elmer'in yardımlaşma, arkadaşlık, özgüven, değer bile gibi konularla işlenmiş, renli ve çarpıcı resimlerle süslü kitapları daha çok ilgi çekeceğe benziyor.

Yine Kırçiçeği Yayınları'ndan çıkan bir başka kitapsa "MÜZİSYEN İNEK SIRMA" farklılıkları, kişinin kendine özel yeteneklerini ortaya çıkartan bir kitap. Çizimler o kadar sevimli ki, her sayfa için dakikalarca çocuğunuzla konuşup, farketmeden saatlerinizi tek kitapla geçirebilirsiniz.

Tudem Yayınları'ndan çıkan ve gördüğü beğeni üzerine ikincisi yayınlanan "ALİ NEREDE?" kitabı, miniklerin dikkatini yoğunlaştırmak, konsantrasyon sağlamak için birebir. Kitabın her sayfasında onlarca insan arasından Ali'yi bulmaya çalışacak çocuklar için, sayfalarda ki diğer karakterlerle ilgili konuşmak da çok keyifli olacaktır.

Net Yayınları'ndan çıkan mıknatıslı kitaplar serisinde ki kitaplarsa, hem alıştığımız çocuk masallarını renkli ve güzel çizimlerle süslüyerek ilgi çekiyor, hem de içerisinde ki belirli yerlere konulacak mıknatıslarla kitap okumayı bir oyun haline getiriyor. Seride, "ÇİZMELİ KEDİ" gibi her çocuğa hitap edecek masallar olduğu gibi, özellikle kız çocukların çok ilgisini çekecek "DENİZKIZI", "PAMUK PRENSES", "UYUYAN GÜZEL" de bulunuyor.

5-8 yaş grubu:
Okul öncesinin son grubu olan ve artık asilikleri, belirli karakter özellikleri yerleşmiş olan bu yaşlarda hem eğitsel, hem de eğlenceli pek çok seçenek bulmak mümkün.

Marsık Yayınları'ndan çıkan oyunlu masallar serisi çocukların el becerisini ve üreticiliklerini destekleyerek, keyifli vakit geçirmelerini hedefliyor. Seride klasik çocuk masalları yer alıyor ama masalı okuyabilmek için çocuğunuzun önce içindeki talimatlara uygun olarak sayfaları kesip birleştirerek kendi kitabını oluşturmasi gerekiyor. Ortaya çıkan kitap kendi yaptığı birşey olduğundan, muhakkak ki herhangi bir masal kitabından çok daha özel oluyor. Ayrıca kitabın sonunda ki aktivitelerle Jack'in Fasulye Ağacı'nda ki devin maskesini, Uyuyan Güzel'in şatosunu veya Bülbülle Çin İmparator'unun tacını yapabilir, bunları uygun yapıştırmalarla süsleyebilir ve yine kitapta ki fark bulmaca veya labirent gibi bulmacaları çözebilir. Kısaca bir kitapta, birden fazla şey bulabilir.

Tudem Yayınları'nın eğlenceli deneyler serisindeki kitapların hepsi birbirinden eğlenceli ama yazdan mıdır, denize özlemden mi, benim elim hep "SU" deneylerine gidiyor. Kitabın içerisinde ki deneyler evde, elde ki malzemelerle kolayca yapılabilecek deneyler olduğundan, çocuğunuzla beraber yapabilir, yazın okul yokken de sizinle öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Net Yayıncılık'tan çıkan korkulukların masalları benim kızımın favori kitaplarından. 6 kitaptan oluşan seri, korkulukların kuşlarla dost olabileceğini, korkuyla değil, sevgiyle sorunların çözülebileceğini anlatan sıcacık öyküler.

Uçanbalık Yayınları'nın vazgeçilmez, deneyimli çocuk kitabı yazarı Aytül Akal'ın geniş hayalgücüyle süslenmiş kitabı "ÖĞRETMENİN SİHİRLİ ŞAPKASI", okulun, yeni birşeyler öğrenmenin keyfini anlatıyor. Okuldan sıkılmış çocuklara yeniden okulla ilgili güzel fikirler vermenin ideal bir yolu.

Kök Yayınları'ndan çıkan "ZEKA OYUNLARI" 1 ve 2 serisiyle, çocukların zeka gelişimine eğlendirerek ve düşündürerek yardımcı oluyor. Yazın sadece fiziksel aktivitelerden sıkılan çocuklar için sakin bir zaman dilimini düşünerek geçirmeleri için ideal.

8 yaş üstü için:
Epsilon yayınları'ndan çıkan "VAHŞİLER FUTBOL TAKIMI" 13 kitaplık serisiyle, futbol seven çocukları kız erkek ayrımı yapmadan kendine çekecek gibi görünüyor. Ergenliğe adım adım yaklaşan ve artık bireyselliklerini ilan eden çocuklar için, bu çılgın futbol tutkunlarının hikayeleri çok eğlenceli gelecek.

Yine Epsilon'dan çıkan "CADI LİLİ" serisiyle, küçük asi kızınızın her türlü muzurluğu bulabileceği, sizin de okurken eğleneceğiniz, beraber güleceğiniz keyifli bir okuma seansı vaadediyor.

Artemis Genç, çocukluğumuzda zevkle ve elimizden düşürmeden okuduğumuz (hatta benim bir dostumla beraber benzer bir grup kurma hayalleriyle yanıp tutuştuğumuz) Afacan Beşler'in devamı niteliğinde ki , "GİZLİ YEDİLER" grubunu yeniden hayata getiriyor. Maceralarla dolu kitap, Enid Blayton hayranı yeni nesili bekliyor.

Uçanbalık Yayınları'ndan çıkan "MAVİ AY" çocukları şiirle tanıştırıp, şiirin büyülü dünyasına katmayı amaçlıyor. Ay'la ilgili, birbirinden güzel, yumuşacık şiirleriyle bu kitap başucu kitabı olmaya aday duruyor.

Anne- babalara:

Bu grup belki de en önemlisi, çünkü iş kitap alıp çocuğumuza okumakla bitmiyor. Anne banalık, ya da ebeveynlik bir ömür sürecek olan, her an tetikte olmayı gerektiren, ama gerginliği kaldırmayan, hep yumuşacık ve sevgiyle katedilmesi gereken bir yol. Bunu desteklemek için çok sayıda kitap mevcut. Yaz günlerinin de rehavetini ve daha neşeli havasını düşünecek olursak, bu grupta önermek istediğim grup Pozitif Yayınları'ndan çıkan 365 serisi. Her seride kitabın başlığıyla ilgili 365 aktivite ya da öneri yer alıyor. Bunlardan bazıları şöyle;

  • Çocukların sevdiği 365 yemek (yemek yemeyi ve hazırlamayı daha eğlenceli kılacağı kesin)
  • Özgüvenli çocuklar yetiştirmenin 365 yolu (bence bu kitap aile içi ilişkileri de düzeltmek için birebir)
  • Çocukların sevdiği 365 yaratıcı oyun (çok basit malzemelerle hatta çoğu malzemesiz hazırlanmış, ama çocuğunuzla çok eğleneceğiniz oyunlar)
  • Akıllı çocukların oynadıkları 365 oyun (öyle akla gelmeyen oyunlar var ki, yaratıcılığınızın sınırları zorlanacak)
 Herkese bol kitaplı, keyifli ve çocukların kahkahalarıyla dolu bir yaz dilerim,
DÜŞEVİ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder